ロレックススーパーコピー ブランドコピー激安 クリスチャンルブタン財布コピー ジャガールクルトスーパーコピー

Det sociala livet – dela, bidra, gilla?

I en twitterdiskussion dök frågeställningen om det är okej att hänga i sociala media utan att själv bidra. En fråga som känns igen från andra delar av livet eller hur? Irritationen över de föräldrar, arbetskamrater, vänner som bara glider med. Vi har alla varit där eller hur, mer eller mindre. Men nu var det just sociala media som det rörde sig kring. Är det okej och vad menar vi egentligen? Mitt streck i debatten satte jag med att tycka att det är helt i sin ordning enligt mig och att jag lovade en vidare diskussion över en kopp kaffe. Däremot kunde jag inte riktigt släppa frågan för jag förstår nog inte riktigt vad som menas med att inte bidra i detta fall. Har också läst liknelser som att inte bidra i sociala media är att som befinna sig på ett cocktailparty utan att mingla runt och prata med andra. Jaha tänker jag, vad är problemet med det? Mer än att det måste vara himla trist för den som liksom hamnar utanför. Eller är vi oroliga att de ska äta upp vår mingelmat? Hur som helst frågeställningen snurrade vidare i mitt huvud och som den ”moderna människa” jag är så kommer här mina tankar till dig A i denna form. Vi ses naturligtvis över den där koppen kaffe ändå;)

Innan man bestämmer sig för om man tycker det är okej eller inte borde man nog dels fundera över vad man menar med att bidra och dels tänka till över de verktyg vi faktiskt använder oss av. Den största tankevurpan vi gör är att vi inbillar oss att vi är Facebooks kunder. Det är vi ju inte riktigt. Snarare en handelsvara. Facebook är ett vinstdrivande företag som tjänar sina pengar bla på annonsförsäljning. Fanns inte vi användare där så skulle Facebook vara tomt och innehållslöst och ingen annonsköpare skulle vara intresserad av att köpa annonsplats. Facebook tjänar sina pengar med oss och vårt innehåll till försäljning. Här kan man ju tänka i någon slags rättvisans namn att all användare borde bidra med innehåll så att Faceook kan tjäna mer pengar och ge oss roligare features och verktyg. Men det är nog inte så man menar i sin iver att tycka att alla borde bidra.

Hur man bidrar tycker jag också är en fråga värt att fundera över innan man ropar. Vad menar vi? Ett sätt är att dela länkar och skriva roligheter som jag kan förkovras eller underhållas av. Ett annat är att bara läsa i de sociala media och sedan berätta och rekommendera muntligen. Ett tredje är att klicka på de annonslänkar som finns för att få maskineriet att snurra vidare. Alla sätt är bra. Jag tycker att alla får bli saliga på sitt sätt i och med hjälp av sociala media. Bara man håller sig inom gränsen för etik och moral, precis som i vanliga världen. Be nice and polite:)

07. december 2011 av CharlotteW.
Kategorier: digitala tankar | Taggar: | 2 kommentarer

Kommentarer (2)

  1. Jag tror faktiskt att vi delar gemensamma värderingar i dessa tankar. Självklart är det för vissa människor en utmaning att alltid vara ”nice and polite”? Ett exempel är när nu några av våra stora tidningar valt att moderera sina kommentarer på artiklar för att därigenom ta bort ”osakliga brutala personangrepp”. Eller kamraten till mig som tvekar att skriva om segregation och invandring och mångfald på sin blogg, då han vet vilka angrepp folk kan göra då man döljer sig bakom en ”synonym eller signatur”. Jag tror på mångfald, dvs om vi bara lyssnar så tror jag ju att det jag säger är sant, helt utan att bli ifrågasatt. Mitt eget ställningstagande i detta är att jag alltid försöker vara intresserad av andra människor, dvs genom att själv alltid bidra kanske genom att lyssna men oxå att bidra i samtalet, sån är jag. Nej…” tycker du som jag säg det, tycker du inte som jag säg det oxå”. Ser fram mot fika med dig C;-)

    • Vi försöker nog alla hitta vår plats i den digitala sociala världen. Ibland lyckas vi och ibland inte. Vi får fortsätta prova helt enkelt:)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *